asp.net - türkçe karakter sorunu


ASP.Net ile kod yazmaya başlamadan önce yaşamanız muhtemelen olan bir sorunu şimdiden çözelim. Kod yazmaya geçtiğinizde muhtemelen sayfanızda kullandığınız kontrollerde Türkçe karakterlerin yok olduğunu göreceksiniz. Bu yüzden önce bu durumdan nasıl kurtuluruz onu görelim ondan sonra kod yazmaya geçeceğiz…

   Ancak isterseniz kısa biraz bilgi verelim.ASP.Net’in tanımlı karakter kodlama tekniği UTF-8’dir yani siz aşağıdaki ayarlamalardan hiç birini yapmazsanız ASP.Net varsayılan ayar olan UTF-8’i kullanacaktır. İşin güzel tarafı eğer UTF-8 kullanılırsa sayfanıza Türkçe karakterler görebilirsiniz ve hiçbir ayar yapmanıza gerek yoktur; fakat işin kötü tarafı kullandığınız metin editörünüzün UTF-8’i desteklemesi lazım. Eğer bu kodlamayı desteklemeyen bir editör kullanırsanız, editörünüz kodlarınızı ANSI formatında kaydeder ve sizin karakterleriniz yok olur gider…

   Eğer siz UTF-8’i desteklemeyen bir editör kullanıyorsanız (örn:Homesite 4.5) ve Türkçe karakter sorunu yaşamak istemiyorsanız o zaman bütün web tasarımcılarının aşina olduğu bir karakter kodlama yöntemini kullanacağız ISO 8859-9 kodlaması. Bu kod Türkçe için özel bir koddur ve web tasarımı ile az çok uğraşan herkesin bildiği bir koddur. Ancak bu kodlamayı kullanmak için bazı ayarlamalar yapmak lazımdır..

   ISO kodlamasını kullanarak ASP.Net’te Türkçe karakter sorunu yaşamamak için web.config dosyasında ve sayfamızda ayarlar yapmamız lazım.

   Web.config dosyayı bildiğiniz gibi ASP.Net uygulamalarımız hakkında bazı ayarları yapmamızı sağlayan ve bu ayarları barındıran XML dosyasıdır. Aşağıda Türkçe karakter ayarı yapılmış bir web.config dosyasının kodları var. Ancak bu sadece bizi ilgilendiren kısmı, normalde bu sayfada daha çok şey var.






   Şimdi .aspx uzantılı sayfalarımızda yapacağımız ayara geçelim.ASP.Net sayfamızın “Page Directive”’inde yani ile başlayan satırında da Türkçe karakter kullanacağımızı belirtmemiz lazım. Bu satır aşağıdaki gibi olmalıdır.



   Ama bir dakika, bu da ne? 25899, hani biz ISO kullanıyorduk? Bu sayı ASP.Net’te bizim iso-8859-9 ‘a denk düşen bir kodlama.

   Eğer yukarıdaki 2 ayarı yaptıysanız sayfalarınızda Türkçe karakter sorunu olmaması lazım. Ancak dikkat etmeniz gereken bir nokta web.config te böyle bir kodlamadan bahsederken, sayfamızda kod olarak başka bir dile işaret edecek bir kodlama kullanırsanız sayfalarınızın kafası karışır..

   Sanıyorum artık Türkçe probleminiz kalmamıştır…



http://www.altinsoft.com/destek/haber/370-programlama-dilleri-aspnet-ile-turkce-karakter.html

search this blog (most likely not here)